Pikainfo

Klikkaa info kuvaketta niin näet videon minipossu Pampulasta sen elinympäristössä.

Video on MPGE-formaatissa ja se aukeaa omana ikkunana. Videon kesto noin 8 minuuttia.

Lue myös tämän sivun lopussa yleisiä syitä miksi possu joutuu vaihtamaan kotia.

Minipossu on sama laji kuin mikropossu, jälkimmäistä käytetään markkinaterminä kuvaamaan entistä
pienempiä minipossuja. Lajin virallinen nimi on minisika tai minipossu, "mikropossut" ovat geneettisesti
samoja eläimiä ja voivat olla joko suurempia tai pienempiä kuin minipossut.
Minipossuja on hyvin eri kokoisia ja porsaan aikuiskokoon vaikuttavat vain geenit, joten sukuun
tutustumalla saattaa saada suuntaa sille, minkä kokoiseksi luovustusikäisenä varsin pieni porsas kasvaa.

Suositeltavat asuinolosuhteet ovat maalaismaiset ja sian tarpeiden mukaan muuntautumiskykyiset.
Omistaja voi jakaa talonsa minipossujen kanssa, mutta erityisesti tällöin tulee ymmärtää eläimen tarve tonkia ja tarjota sille tarpeeksi mieluisia virikkeitä.
Minipossut ulkoilevat mielellään ja aidattu piha tai suuri ulkotarha ovat tarpeen.
Possut viihtyvät erinomaisesti talvella esimerkiksi tallissa ja muutoin ne voi olla ulkona ympäri vuoden ja
vuorokauden, kunhan käytettävissä on asianmukainen säänsuoja.
Säätilojen muutoksiin tottunut possu ulkoilee mielellään talvellakin, mutta ne rakastavat myös lämpöä ja
nukkumapaikan tulisikin olla lämmin ja suojaisa.
Minipossun voi totuttaa kulkemaan valjaissa ja kytkettynäkin, mutta se ei voi koskaan korvata omaehtoista
ulkoilua.

Paras kumppani sialle on toinen sika, mutta etenkään (leikkaamattomien) karjujen keskinäinen
toimeentuleminen ei ole aina itsestäänselvyys. Lain mukaan sika tarvitsee lajitoverin. Minipossu ystävystyy
myös muiden eläinten kanssa ja yhteiselo onnistuu possun puolelta useimmiten. Siat ovat sosiaalisia,
eivätkä viihdy yksinään.

Perushoitoon kuuluu sorkkien ja karjun torahampaiden lyhennys tarvittaessa, sisä-ja ulkoloishäädöt
vähintään vuosittain ja rokottaminen sikaruusua (nykyään käytetään yhdistelmärokotetta sikaruusu-parvo)
vastaan.
Ravinnoksi minisialle käy joko niille erityisesti tarkoitettu rehu tai kotiruoka. Liikaa rasvaa, suolaa ja
mausteita tulee välttää ja lihaa tarjota vain pieninä määrinä kypsennettynä, muutoin sika on
kaikkiruokainen.

Minipossun omistajan tulee rekisteröityä sikatilalliseksi ja eläintenpidosta tulee tehdä selvitys oman kunnan maaseutuviranomaiselle.

Minipossu voi allergisoida siinä missä muutkin kotieläimet.
Odotettavissa oleva elinikä on n.10-15v.
Minipossu on voimakastahtoinen eläin ja vaatii omistajaltaan johdonmukaista kasvatusta. Omistajan tulee ymmärtää myös se, ettei sialla ole luonnostaan halua miellyttää ihmistä, kuten esimerkiksi koirilla.
Onnellinen ja hyvin pidetty possu tuottaa valtavasti iloa ympäristölleen ja yhteiselon odotusten sekä asuinolosuhteiden ollessa suotuisat, minipossu on erinomainen kotieläin.

Sika on villisiasta jalostettu ja kesytetty sorkkaeläin, jota käytetään yleisesti lihan ja nahan tuotantoon.
Minisika on jatkojalostuksen tulos, jota on käytetty koe-eläimenä ja eläintarhoissa, sittemmin se on kasvattanut suosiotaan myös kotieläimenä.

Sika painaa syntymähetkellä n. 1½kg, 3kk ikäisenä n. 25-30kg, teurasikäisenä n.4,5kk iässä n. 110kg.
Jos sika saisi elää ja kasvaa, sen aikuispaino voisi olla esimerkiksi 300-500kg.

Minipossu porsas painaa syntymähetkellä n. 250-450g ja aikuisena n. 20-60kg
(Vietnaminroikkovatsasiat enemmän).

Minipossu on mini verrattuna sikaan, sitä ei siis voi verrata esimerkiksi kääpiökokoiseen koiraan.

HAVAINNOILLISTAVA KUVA

Minipossuissa on valitettavan usein myös kodinvaihtajia.

Kodinvaihdon taustalla on mm. seuraavia asioita:

 Oletettua suurempi aikuiskoko

 Erilainen lemmikki kuin oletettiin

 Käytösongelmat: tuhoaminen, meluaminen, sisäsiisteysongelmat, aggressiivisuus perheenjäseniä, muita lemmikkejä tai vieraita kohtaan, arkuus

 Possun stressiin liittyvät terveysongelmat: hilseily, ummetus, silmävuoto, korvaeritys, mahahaava

 Elämäntilanteen muutos: uusi perheenjäsen (lapsi, poika-/tyttöystävä, puoliso, tms.), uusi lemmikki, muutto, läheisen tai oma sairastuminen

 Allergisoituminen

 Ymmärrys ettei possu sovi tarjolla oleviin oloihin tai mahdollisuutta täyttää possun tarpeita

 Kiinnostuksen ja ajan puute

 Rajoittaa elämää liikaa, esim. lomailua, matkustelua, vieraiden kutsumista

 Taloyhtiö kieltää possunpidon

 Ulkomailla zoning-määräyksen rikkomisen paljastuminen (alueita joille ei saa ottaa lemmikiksi tuotantoeläimiä, sis. minipossuja)